Roadtrip Varanger in Noorwegen 🇳🇴

Het hoge noorden van Noorwegen staat bekend om de Noordkaap, middernachtzon, noorderlicht en het bijzondere en afwisselende landschap. Helemaal in het noordoosten van het land ligt de roadtrip Varanger, langs de kustlijn van het schiereiland. Het ligt niet ver van de Noordkaap, waardoor bij een rondreis door Noorwegen eenvoudig meerdere bijzondere routes kunnen worden gecombineerd 🚗.
 

Waar ligt de route Varanger?

De roadtrip route Varanger ligt op het schiereiland Varanger, waar de route dan ook naar is vernoemd. Het schiereiland is gelegen in de provincie Troms og Finnmark en is het meest oostelijke schiereiland van Noorwegen. Het grootste gedeelte van het gebied bestaat uit het Nationale Park Varangerhalvøya.

Het schiereiland staat bekend om de ruige kliffen, moerassen, bergen, berkenbossen, het landschap dat soms op een maanlandschap lijkt, de vele vogelsoorten die er leven en het verlaten vissersdorp Hamningberg. Om de vele vogelsoorten te zien, zijn er op meerdere plekken langs de route speciale vogelspothutten geplaatst 🐦.
 
Roadtrip Varanger in Noorwegen
 

Algemene informatie over de roadtrip Varanger

De route langs de kustlijn van Varanger is in totaal 160 kilometer lang en wordt omschreven als één van de mooiste autoroutes van het land. Langs de route zijn diverse mooie uitkijkplaatsen, zoals Domen en Gornitak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Varanger behoort tevens tot de 100 mooiste plekken op de wereld om vogels te spotten. Speciaal hiervoor zijn er speciale hutten gebouwd in Vestre Jakobselv, Vadsø, op het eiland Ekkerøya, op het eiland Hornøya, op het puntje van het voorgebergte Steilnesodden en in de baai van Barvika.

De roadtrip route loopt van Varangerbotn naar Hamningberg en is op de wegenkaarten te vinden als de wegen E75 en 8100 🚗. In de wintermaanden is het laatste deel van de route afgesloten. Het gaat om het deel tussen Smelror en Hamningberg, de verlaten vissersplaats is hierdoor dan niet te bezoeken.

De roadtrip Varanger is onderdeel van de 18 National Scenic Routes die Noorwegen telt. Dit zijn officieel de 18 mooiste routes van het land, die de diversiteit en hoogtepunten van het bijzondere land laten zien. Door de ligging is deze roadtrip de meest oostelijke route van Noorwegen.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De meest oostelijke toeristische route van Noorwegen laat een prachtige kustlijn zien met zicht op de Barentszzee en een zeer divers en prachtig landschap. Onderweg zijn er vele mogelijkheden om vogels te spotten of vanaf een uitkijkpunt te genieten van het weidse uitzicht 🌊.

De rondreis door het noorden van Noorwegen wordt waarschijnlijk gecombineerd met een bezoek aan de Noordkaap, het meest noordelijke punt van het Noorse vasteland. Tijdens de roadtrip Varanger kom je langs de Oostkaap, het meest oostelijke punt. De oostkaap is gelegen bij het dorp Kilberg, door de borden naar Kibergneset te volgen kom je er. Wel moet er opgemerkt worden dat de Oostkaap geen bijzondere locatie is, zoals van de Noordkaap wel is gemaakt.

De route ligt tevens dichtbij de grens met Rusland 🇷🇺 en Finland 🇫🇮. Vanaf een deel van de route is het vasteland van Rusland te zien, aan de andere kant van het water. Een rondreis door het hoge noorden kan ook makkelijk worden gecombineerd met een rit naar of door Finland.

Ook is de roadtrip Varanger te combineren met andere hoogtepunten van Noord-Noorwegen, zoals de roadtrip Havøysund en de Noordkaap!
 
Meer informatie over de route Varanger