Roadtrip Valdresflye in Noorwegen đŸ‡ŗ🇴

De roadtrip Valdresflye is een avontuurlijke bergroute die tot de hoogste van het land behoren. De route gaat over bergplateau Valdresflye, waar de route naar is vernoemd, en ligt op het hoogste punt op 1389 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van de roadtrip Sognefjellet is slechts 45 meter hoger, wat die route de hoogste bergweg van Noord-Europa maakt 🏔ī¸.

De Valdresflye is een prachtige bergroute met adembenemende uitzichten en tevens grote kans om allerlei dieren te zien. In het gebied leven namelijk grote groepen rendieren en veel bergvogels. De dieren zijn vaak vanaf de weg al te zien.
 

Waar ligt de roadtrip Valdresflye?

Bergplateau Valdresflye is gelegen in de provincie Innlandet. Dwars over het bergplateau ligt de bekende gelijknamige route, die zeker een aanrader is tijdens een rondreis door Noorwegen.

De route ligt in een regio met veel prachtige natuur. Aan beide zijden van de route zijn nationale parken te vinden, namelijk Jotunheimen aan de linkerkant en Langsua aan de rechterkant. Daarnaast liggen onder andere Rondane en Breheimen in de omgeving 🏞ī¸. Niet alleen de perfecte omgeving voor een roadtrip, maar ook voor wandelingen en fietstochten. Ook het bekende bergmeer Gjende en de wandelroute over de Besseggen zijn langs de route te vinden.
 
Roadtrip Valdresflye in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Valdresflye

De roadtrip Valdresflye is in totaal 49 kilometer lang en loopt van Garli naar Hindsaeter. De route is vernoemd naar het berggebied Valdresflye, waar de bergweg overheen gaat. Op het hoogste punt bereikt de route 1389 meter boven zeeniveau, waarmee het ÊÊn van de hoogste bergwegen van Noorwegen is. De Valdresflye beslaat het grootste deel van de weg 51 die door het berggebied loopt.

Weg 51 is in 1955 geopend en loopt door het gebied waar al honderden jaren reizigers doorheen trokken om van Noord naar Zuid te kunnen of andersom. Vandaag de dag is de bergweg een toeristische route die jaarlijks vele natuurliefhebbers naar het gebied trekt. Vanaf de weg en de rustplaatsen heb je een prachtig uitzicht op het bijzondere natuurgebied en de vele dieren die er leven. De tamme rendieren in het gebied kunnen ook op de weg lopen, het is dus wel belangrijk om ook goed op de weg te blijven letten 🚗.

Vanwege de vele sneeuwval in de wintermaanden is een deel van de route afgesloten van ongeveer december tot april, de exacte sluiting en opening is afhankelijk van het weer. De route is dan dicht tussen Garli en Maurvangen, wat vlakbij het bergmeer Gjende ligt Het bergmeer is nog wel bereikbaar vanaf Hindsaeter.

De prachtige Valdresflye behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen, het is namelijk bestempeld tot een National Scenic Route. De National Scenic Routes zijn in totaal 18 routes verspreid over het land, die de diversiteit en hoogtepunten van het landschap het beste weergeven.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De roadtrip Valdresflye brengt je hoog in de bergen, met het bijbehorende landschap en vooral het uitzicht. Het is een populair gebied voor wandelingen en fietstochten door de natuur, maar ook om dieren te zien. In het berggebied leven veel rendieren, die je al snel vanaf de weg kan zien. Ook leven er heel veel vogelsoorten die in de Noorse bergen voorkomen, het is daarom een populair gebied om vogels te spotten.

Bergmeer Gjende ligt tevens langs de route, wat bekend staat als het mooiste meer van Jotunheimen đŸ—ģ. Het wordt tevens gezien als een toegangspoort tot het nationale park. Tijdens het zomerseizoen kan je met een bootdienst naar de andere kant van het meer, om bijvoorbeeld een wandeling te maken. De bekende wandelroute Besseggen Ridge is hier ook gelegen.

Vlakbij de National Scenic Route Valdresflye liggen ook de National Scenic Routes Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen en Geiranger – Trollstigen. Maak je rondreis door Noorwegen compleet en pak ook deze routes mee tijdens je roadtrip!
 
Meer informatie over de route Valdresflye