Roadtrip Sognefjellet in Noorwegen πŸ‡³πŸ‡΄

De roadtrip Sognefjellet is letterlijk het hoogtepunt van de routes in Noorwegen. De route gaat namelijk over de hoogste bergweg van Noord-Europa! Op het hoogste punt ligt de weg op 1434 meter boven zeeniveau, waarbij een prachtig uitzicht gegarandeerd is. Langs de weg liggen diverse uitkijkplatformen waar je een stop kan maken om te genieten van het adembenemende uitzicht op het berggebied Sognefjellet.
 

Waar ligt de Sognefjellet?

De Sognefjellet is een berggebied gelegen in het westen van Noorwegen. Het ligt in 2 provincies, de ene helft van de route ligt in de provincie Vestland en de andere helft in de provincie Innlandet. De route loopt tussen de plaatsen Gaupne en Lom en komt onderweg onder andere langs Nes, Fortun, Mefjellet, Vegaskjelet en Liasanden.

De bergroute ligt tussen 2 nationale parken in, namelijk Nationaal Park Breheimen en Nationaal Park Jotunheimen 🌲. De route gaat niet door de nationale parken, gezien hier geen voertuigen mogen komen. Wel loopt de route op meerdere plekken vlak langs de parkgrenzen. Naast Breheimen en Jotunheimen is ook het bekende Nationale Park Jostedalsbreen vlakbij gelegen.
 
Roadtrip Sognefjellet in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Sognefjellet

De roadtrip Sognefjellet is in totaal 108 kilometer lang en loopt door het berggebied Sognefjellet, waar de route ook de naam van heeft gekregen πŸ”οΈ. Het is een hoog berggebied en de route bereikt op het hoogste punt dan ook 1434 meter boven zeeniveau. Hiermee is het de hoogste weg van Noord-Europa. De Sognefjellet begint in Gaupne en loopt tussen de nationale parken Jotunheimen en Breheimen door naar Lom. De route is uiteraard ook in de andere richting te rijden. Op wegenkaarten is de bekende route te vinden onder wegnummer 55.

Vroeger was de weg door het berggebied een belangrijke route voor het vervoeren van goederen. Zo werden er onder andere vis, boter, zout en leer vervoert over de hoogste bergweg van Noord-Europa. Dit was overigens niet zonder risico, vroeger werden reizigers er met regelmaat beroofd. Tegenwoordig is de bergweg een toeristische route, waar mensen uit binnen- en buitenland komen genieten van de bijzondere en prachtige omgeving.

Noorwegen staat ook bekend om de vele sneeuw die er in de winter valt, met name in de bergen. Ook de bergweg Sognefjellet verdwijnt in de wintermaanden onder een dikke laag sneeuw β›„. De weg is daarom van ongeveer november tot mei afgesloten tussen TurtagrΓΈ en Liasanden. Extra bijzonder is om over de route te rijden als deze net weer open is, je rijdt dan langs sneeuwmuren van bijna 10 meter hoog. De weg is dan sneeuwvrij gemaakt, maar naast de weg ligt de sneeuw nog letterlijk metershoog. Een aanrader om te bewonderen tijdens een rondreis door Noorwegen.

De roadtrip Sognefjellet is niet alleen de hoogste weg in Noord-Europa, ook behoort het tot de mooiste routes van Noorwegen. De weg is namelijk 1 van de 18 National Scenic Routes, dit zijn officieel de mooiste wegen van het land. Langs deze routes zijn ook speciale uitkijkplatformen gerealiseerd, zodat je nog beter kan genieten van het uitzicht. Langs de Sognefjellet zijn dit Nedre Oscarshaug, Mefjellet en Vegaskjelet.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Het berggebied Sognefjellet staat bekend om de prachtige uitzichten. Onderweg over de bergweg heb je zicht op adembenemende bergtoppen, het heldere water van de Sognefjord en het Hurrungane-massief. Langs de route zijn meerdere bezienswaardigheden en plekken om te stoppen en te genieten van het uitzicht. De 108 kilometer lange route verveelt geen moment!

Vanuit eindpunt Lom kan je over weg 15 doorrijden naar Grotli, waar de National Scenic Route Gamle Strynefjellsvegen ligt. Na het rijden van deze route kan je ook makkelijk de National Scenic Route Geiranger – Trollstigen meepakken, deze ligt er praktisch naast en gaat door de Geirangerfjord en over de Trollstigen. Vlakbij de Sognefjellet ligt tevens de National Scenic Route Valdresflye. Doordat de 4 routes vlakbij elkaar liggen, vormen deze een perfecte roadtrip tijdens een reis naar Noorwegen! πŸš—
 
Meer informatie over de route Sognefjellet