Roadtrip Senja in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Senja behoort tot de aanraders voor een rondreis door Noorwegen. De route is vernoemd naar het eiland Senja, waar de route ook op ligt. Het eiland staat bekend om de steile bergen die overgaan in de oceaan, prachtige witte stranden met helaas ijskoud water en de robuustheid van de natuur. Het deel van Noord-Noorwegen is populair bij natuurliefhebbers, niet alleen vanwege hoe het eruit ziet, maar ook omdat het perfect is om te wandelen, fietstochten te maken, te duiken of bijvoorbeeld op zee of in de fjorden te peddelen.
 

Waar ligt de route Senja?

De roadtrip Senja is gelegen op het gelijknamige eiland, gelegen in de provincie Troms og Finnmark in het noorden van Noorwegen. Senja is het op één na grootste eiland voor de kust van Noorwegen en telt slechts ongeveer 8000 inwoners op ruim 1585 vierkante kilometer.

De route over het eiland komt onder andere langs de plaatsen Gryllefjord, Skaland, Mefjordvaer en Botnhamn. In de zomermaanden vaart er een veerboot tussen Botnhamn en Brensholmen ⛴️, waarvandaan je door kan rijden naar de stad Tromsø.
 
Roadtrip Senja in Noorwegen
 

Algemene informatie over de roadtrip Senja

De toeristische route over het eiland Senja is in totaal 102 kilometer lang en verbindt de plaatsen Gryllefjord en Botnhamn met elkaar. De wegen lopen op meerdere plekken langs de kustlijn en fjorden, waardoor je aan de ene kant zicht op de oceaan en aan de andere kant het ruige landschap van Senja 🏕️. Op wegenkaarten zijn de wegen van de route te vinden onder de nummers 862, 7868 en 7886. Deze laatste 2 wegen zijn zij-routes naar de bezienswaardigheden Mefjordvaer en Husøy.

De natuur van Senja is ongerept, ruig en adembenemend. Het eiland behoort tot de hoogtepunten van Noorwegen en de route over het eiland laat goed zien waarom dit zo is. De route Senja is dan ook bestempeld tot een National Scenic Route, waar er in heel Noorwegen 18 van zijn. De National Scenic Routes zijn officieel de mooiste routes van het land.

Zin in een grotere roadtrip? Combineer dan de route met de National Scenic Route Andøya. In de zomermaanden vaart er een veerboot tussen Gryllefjord en Andenes, waar je deze andere bijzondere route kan rijden. Als je richting het zuiden van Noorwegen rijdt kan je ook de route over de eilandengroep Lofoten meepakken.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Als het op één na grootste eiland voor de kust van Noorwegen en met de prachtige natuur, mag de roadtrip Senja niet ontbreken tijdens een rondreis door het land. Het maakt een autovakantie naar Noorwegen echt compleet. 🚘

Senja telt ook een actieve vissersgemeenschap, gelegen op het kleinere eiland Husøy, midden in de Øyfjord. Onderweg kan je langs de route ook genieten van het uitzicht bij de rustplaatsen Tungeneset en Bergsbotn, die speciaal zijn aangelegd om de omgeving prachtig aan je te laten zien. Ook kun je naar het beroemde strand Ersfjordstranda, wat in de Ersfjord ligt en wit zand heeft. Hierdoor voelt het tropisch aan, terwijl je omringt bent door indrukwekkende en steile bergtoppen. Het water is echter wel het hele jaar door erg koud.
 
Meer informatie over de route Senja