Roadtrip Ryfylke in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Ryfylke laat de grote diversiteit van het Noorse landschap volop zien. De route start vlakbij de stad Stavanger en vanuit de stadse omgeving ga je lange hoge bergen, steile bergwanden, diepe fjorden, krachtige watervallen, leuke dorpjes en bijzondere uitkijkpunten. Een trip naar Stavanger kan eenvoudig worden gecombineerd met deze bijzondere roadtrip!
 

Waar ligt de Ryfylke?

De Ryfylke-route is vernoemd naar het gebied waar de route doorheen gaat. De route begint bij Oanes en bestaat uit een doorgaand stuk en een cirkel 🚗. Bij het meer Lovravatnet kunnen er twee routes naar eindpunt Håra worden genomen. De plaats Håra wordt ook wel Horda genoemd.

Nagenoeg de hele route is gelegen in de provincie Rogaland, alleen een klein deel en het eindpunt Håra liggen in de provincie Vestland.
 
Roadtrip Ryfylke in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Ryfylke

Tijdens een rondreis door Noorwegen is de roadtrip Ryfylke een aanrader om te rijden. De bijzondere route is in totaal 260 kilometer lang en verbindt de plaatsen Oanes, vlakbij Stavanger, en Håra met elkaar.🚘 Ongeveer halverwege de route zijn er twee mogelijkheden om naar Håra te rijden, het mooiste is uiteraard om beide stukken van de route te rijden. Op wegenkaarten zijn de wegen te vinden onder de nummers 523, 13, 46 en 520.

De regio trekt jaarlijks vele toeristen vanwege de stad Stavanger en de natuurlijke attracties in het gebied. De bekende Lysefjord ligt namelijk langs de route. Dit fjord is vooral bekend vanwege de spectaculaire rots Preikestolen, in het Nederlands Preekstoel. Deze rots is één van de meest bezochte locaties in Noorwegen en is bereikbaar door het maken van een in totaal 4 uur durende wandeling (heen en terug). De rots hangt op 604 meter boven zeeniveau boven de Lysefjord en biedt een geweldig uitzicht ⛰️. Een stukje verder in de fjord hangt de bekende Kjeragbolten. Dit rotsblok hangt klem tussen twee rotswanden en is ook uitsluitend te bezoeken via een wandeling. Met een duur van 6 tot 10 uur is deze wandeling wel een stuk langer. Tijdens het rijden van de route Ryfylke kom je alleen langs het begin van de Lysefjorden, maar het is zeker de moeite waard om hier even een afslag te nemen. Langs de weg ligt uitkijkpunt Høllesli, waar je plaats kan nemen en genieten van het uitzicht over de 40 kilometer lange Lysefjord.

Tussen Hjelmeland en Nesvik moet er een overtocht worden gemaakt met een veerboot. De route passeert ook de Svandalsfossen. Deze krachtige waterval is gelegen langs de weg en met een trap van 540 treden kan je dichtbij de waterval komen. De krachtige waterval zorgt soms voor flinke nevel, waarbij de politie moet ingrijpen om het verkeer veilig over de weg te laten gaan. Voertuigen mogen dan één voor één passeren.
 

Sneeuwval in de winter

In Noorwegen valt in de wintermaanden op veel plekken sneeuw ❄️, waardoor bepaalde wegen worden afgesloten. Ook een deel van weg 520 wordt afgesloten, waardoor dan niet de gehele toeristische route te rijden is. Van november tot begin juni is de weg tussen Hellandsbygd en Håra afgesloten.
 

National Scenic Route

Met de vele hoogtepunten langs de roadtrip Ryfylke is het niet vreemd dat de Ryfylke behoort tot de mooiste Noorse routes. Het is officieel een National Scenic Route, waarvan er in totaal 18 zijn. Aan de zuidkant van Stavanger ligt de National Scenic Route Jaeren, deze kustroute is tijdens een rondreis door Noorwegen zeker de moeite waard om ook te rijden. Vanuit Håra kan je ook over weg 13 doorrijden, je rijdt dan de National Scenic Route Hardanger op.

Zoals genoemd gaat de roadtrip Ryfylke langs de bekende Lysefjord, waar ook de Preikestolen en Kjeragbolten te vinden zijn. Aan het einde van dit fjord ligt tevens de roadtrip Lysevegen, dit is tevens de weg die je moet hebben om bij de Kjeragbolten te komen. De weg staat bekend om de 27 haarspeldbochten.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De roadtrip Ryfylke laat de diversiteit van de Noorse natuur volop zien 🌲. Van steile bergwanden tot diepe fjorden en de Preikestolen tot prachtige meren. De meeste toeristen rijden alleen maar naar de Preikestolen, maar het is echt de moeite waard om verder te rijden. Niet alleen rij je dan langs de waterval Svandalsfossen, ook kan je een bezoek brengen aan de voormalige zinkmijnen Allmannajuvet.
 
Meer informatie over de route Ryfylke