Rijden in Noorwegen

Met de auto rijden in Noorwegen is anders dan in Nederland of België. Het is daarom belangrijk om je vooraf niet alleen voor te bereiden op de routes die je gaat rijden, maar ook op het rijden door het land. De belangrijkste informatie voor het rijden in Noorwegen hebben wij hieronder voor je op een rij gezet.
 

Wat is de maximumsnelheid in Noorwegen?

Binnen de bebouwde kom en in steden geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. In sommige zones, zoals bijvoorbeeld woonwijken, mag maximaal 30 kilometer per uur worden gereden. Dit staat dan ook aangegeven met borden.

Op provinciale wegen geldt de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur 🚗. Tenzij anders aangegeven is dit de snelheid die bijna door het hele land geldt. Alleen op sommige snelwegen mag je harder, daar kan het zijn dat je 100 kilometer per uur mag rijden. De maximale snelheid wordt overal aangegeven met borden.
 

Hoe hard mogen campers en auto’s met caravan?

Auto’s met een caravan of aanhanger mogen nooit harder dan 80 kilometer per uur rijden, ook niet op snelwegen waar de maximumsnelheid hoger ligt. Erg belangrijk om op te letten tijdens rijden in Noorwegen. Mocht de caravan of aanhanger niet voorzien zijn van remmen, dan is de maximumsnelheid zelfs 60 kilometer per uur.

Voor campers die minder dan 7,5 ton wegen gelden geen snelheidsbeperkingen, deze mogen gewoon de maximumsnelheid van de wegen aanhouden. Voor campers die zwaarder zijn dan 7,5 ton gelden wel beperkingen zoals met een caravan.

Let tijdens het rijden door Noorwegen ook goed op andere borden, niet iedere weg is namelijk geschikt voor campers of een auto met caravan. Zowel qua gewicht als qua lengte kunnen er soms beperkingen zijn.
 

 

Let op dieren op of langs de weg

Noorwegen telt ontzettend veel natuur, waar uiteraard ook veel dieren leven. Het is daarom altijd belangrijk om tijdens het rijden te letten op dieren die op de weg lopen of ernaast. Groot wild zoals elanden en herten kan je tegenkomen 🦌, maar ook schapen. Op veel plekken lopen er kuddes schapen los en het komt zeer regelmatig voor dat deze op wegen lopen.
 

Tolwegen en toltunnels

De infrastructuur in Noorwegen wordt goed onderhouden, wel wordt er daarom op verschillende plekken tol geheven. Op de meeste plekken hangen er camera’s boven de weg die automatisch kentekens scannen, je krijgt dan later een factuur opgestuurd naar het adres waar het voertuig geregistreerd staat. Dit kan soms wel tot maanden duren, ook zijn er verhalen van mensen die een jaar later nog geen factuur hebben gehad. Rijden in Noorwegen zal vaak comfortabel verlopen, maar je moet wel rekening houden met tolkosten.
 

Veerboten onderdeel van routes

Noorwegen telt vele fjorden en rivieren, waardoor er niet altijd een doorgaande weg ligt. Op veel plekken in het land zijn bruggen en tunnels gebouwd, maar ook zijn er nog op veel plekken veerboten ⛴️. Tijdens een rondreis door Noorwegen zal je ongetwijfeld een paar keer met een ferry naar de overkant moeten, hou hier in de planning rekening mee. Een overtocht kost geld, ook hier moet qua budget rekening mee gehouden worden. Anderzijds scheelt de veerboot ook ver omrijden, dus het is het geld waard. Daarnaast is het een mooi moment om vanaf het water de omgeving te bewonderen.
 

ReizenReizen

 

Ga op tijd tanken

Met een oppervlakte van 323.508 vierkante kilometer is het vasteland van Noorwegen ontzettend groot. Er zijn diverse lange wegen waar je een lange tijd kan rijden zonder een plaats tegen te komen. Een belangrijke tip is daarom ook om altijd op tijd te tanken ⛽. Waar in Nederland en België overal wel tankstations te vinden zijn, is dit in Noorwegen niet het geval. Een jerrycan met wat extra benzine of diesel meenemen kan ook handig zijn, zo kom je nooit zonder brandstof te staan.
 

Zorg voor de juiste banden

Het is altijd belangrijk om te rijden met goede banden, maar extra belangrijk in Noorwegen. Het landschap is zeer divers, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Ook kan de weg op bepaalde plekken glad zijn, zelfs op zomerse dagen. Voor zomerbanden geldt dat het profiel minimaal 1,6 millimeter diep moet zijn. Voor wintermaanden is dit 3 millimeter.

In de wintermaanden is het gebruik van spijkerbanden toegestaan van 1 november tot de eerste zondag na Pasen. Voor Noord-Noorwegen mag dit iets langer, namelijk van 15 oktober tot 1 mei. Buiten deze periodes mogen spijkerbanden in principe niet worden gebruikt, tenzij de weersomstandigheden dit nodig maken.
 

Lichten moeten altijd aan

De Noorse wegen tellen vele tunnels, het is dan ook niet vreemd dat het voeren van voertuigverlichting belangrijk is 🚘. In Noorwegen is het verplicht om dimlicht te voeren, ook overdag. Ook motoren en brommers moeten dimlicht aan hebben.
 

Rijden en remmen in een goede versnelling

Noorwegen heeft een ontelbare hoeveelheid bergen en hiermee ook veel wegen die door de berggebieden gaan. Hou tijdens het rijden door het land rekening met bergop rijden en ook afdalingen. Er wordt aangeraden om bij het naar boven rijden en afdalen het voertuig in een lagere versnelling te zetten.
 

Alcohol en rijden in Noorwegen

Noorwegen heeft een strenge alcoholwetgeving, tijdens een rondreis door het land is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Weggebruikers mogen maximaal 0,02% alcohol in het bloed hebben, ongeacht het soort voertuig 🍺❌.
 

In geval van pech of ongeval

Tijdens een roadtrip kan er altijd pech of een ongeval zijn. Alle voertuigen moeten verplicht minimaal één reflecterend hesje hebben, een gevarendriehoek en WA-verzekerd zijn. Op bergtrajecten en in tunnels zijn er vaak noodtelefoons te vinden, om zo eenvoudig en snel hulp in te schakelen. Zorg altijd dat je, indien mogelijk, met je voertuig op een veilige plek gaat staan. Veel tunnels beschikken over zogeheten pechhavens.