Roadtrip Lysevegen in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Lysevegen is een bergweg in Noorwegen. Het behoort niet tot de 18 National Scenic Routes, maar zeker wel tot de hoogtepunten van het land. Het is niet alleen een praktische weg om het dorp Lysebotn te bereiken, maar ook een avontuurlijke weg. De weg telt namelijk maar liefst 27 haarspeldbochten en 1,1 kilometer lange tunnel die 340 graden rond gaat 🚗.
 

Waar ligt de Lysevegen?

De road trip Lysevegen is gelegen bij het dorp Lysebotn in de Lysefjord in Noorwegen. Het dorp, de fjord en ongeveer de helft van de bergweg liggen in de provincie Rogaland, de andere helft van de weg ligt in de provincie Agder.

De Lysevegen is in totaal 29 kilometer lang, maar is vooral bekend vanwege het 6 kilometer lange stuk bij Lysebotn. Vanuit het dorp kan je tevens varen over de Lysefjord ⛴️, dit fjord is voornamelijk bekend vanwege de overhangende rotsformatie Preikestolen.
 

 

Algemene informatie over de roadtrip Lysevegen

Als je een roadtrip wil maken door Noorwegen, dan hoort de roadtrip Lysevegen zeker op je routekaart! De bergweg loopt van Sirdal naar Lysebotn en is in totaal 29 kilometer lang, met name het laatste gedeelte van de route is waarom er jaarlijks veel weggebruikers speciaal de route opzoeken. Op wegenkaarten is de bergweg te vinden als Fv500.

De roadtrip Lysevegen ligt in een populair deel van Noorwegen, namelijk aan de Lysefjord. De 42 kilometer lange fjord staat bekend om de wonderschone natuur en het lichtgekleurde graniet waar de fjord de naam Licht Fjord aan te danken heeft. De bekende rotsen Kjeragbolten en Preikestolen 📸 zijn ook beide gelegen in de Lysefjord. Beide rotsen kan je uitsluitend bereiken door een wandeling te maken van een aantal uren.

Je kan ook de roadtrip Lysevegen combineren met een boottocht over de Lysefjord, zodat je de omgeving vanaf het water kan bekijken. Vanuit Lysebotn kan je namelijk de veerboot nemen naar Forsand, hierbij vaar je over de gehele Lysefjord.

Omdat er in de winter een dik pak sneeuw valt ❄️, is de bergweg van ongeveer eind oktober tot mei afgesloten voor het verkeer. Het dorp Lysebotn blijft bereikbaar via veerboten.
 

Wat maakt de route bijzonder?

Met een lengte van 29 kilometer is de roadtrip Lysevegen geen hele lange route, maar wel 1 van de spectaculairste routes van Noorwegen. De Trollstigen is wereldwijd bekend om de 11 haarspeldbochten en trekt jaarlijks vele toeristen. De Lysevegen, ook wel Lyse Road genoemd, telt meer dan het dubbele. De bergweg telt namelijk in totaal 27 haarspeldbochten.

De weg is een verbinding tussen Lysebotn, de berg Kjerag en de gemeente Sirdal. Vanuit Sirdal rijden weggebruikers richting de Lysefjord. Bij het meer Andersvatn bereiken zij het hoogste punt van de route, die op 950 meter boven zeeniveau ligt. Bij de berg Kjerag, waar de route op 640 meter boven zeeniveau ligt, begint de afdaling naar Lysebotn. In 27 haarspeldbochten en een 1,1 kilometer lange tunnel wordt afgedaald en kom je aan bij het dorp.

Aan de andere kant van de Lysefjord ligt de roadtrip Ryfylke 🚘, deze 260 kilometer lange route behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen. Verderop ligt de roadtrip Jaeren, die langs de zuidwestkust van Noorwegen loopt.
 
Meer informatie over de route Lysevegen