Roadtrip Lofoten in Noorwegen 🇳🇴

Met de roadtrip Lofoten ontdek je pas echt de eilandengroep Lofoten, wat één van de bekendste plekken is in Noorwegen. Bij een rondreis door Noorwegen mag deze bijzondere omgeving zeker niet ontbreken. De gehele Lofoten zijn goed bereikbaar met de auto en dwars over de eilanden loopt een mooie autoroute, perfect voor een adembenemende roadtrip!
 

Waar ligt de route Lofoten?

De roadtrip Lofoten is gelegen op de archipel Lofoten. Deze eilandengroep ligt voor de kust van de provincie Nordland, in het noorden van Noorwegen. De route loopt van het begin van bijna het puntje van de eilandengroep bij de plaats Å richting Raftsundet 🗻.

De Lofoten beslaat in totaal een oppervlakte van ruim 1200 vierkante kilometer en telt 80 eilanden. De bekendste en grootste eilanden zijn Moskenesøya, Vestvågøy en Austvågøy. Over deze eilanden gaat ook de autoroute. De wegen van de route lopen onder andere langs de plaatsen Moskenes, Skreda, Eggum, Torvdalshalsen en Svolvaer.
 
Roadtrip Lofoten in Noorwegen
 

Algemene informatie over de weg Lofoten

Een reis naar Noorwegen is bijna niet compleet zonder het bezoeken van de Lofoten. Met de 230 kilometer lange route over de Lofoten zie je de mooiste plekken van de eilandengroep, ideaal dus voor een roadtrip! De weg loopt van Raftsundet naar Å, bijna op het uiterste puntje van het eiland Moskenesøya. Vlakbij en langs de route ligt de plaats Moskenes, waar de veerboot naar Bodø gaat. Een roadtrip over de Lofoten is hiermee eenvoudig te combineren met de roadtrip Helgelandskysten, die langs de Noorse kust loopt 🚗.

Op wegenkaarten is de route over de Lofoten te vinden onder de wegnummer E10, dit is de internationale route van de Lofoten naar Luleå aan de oostkust in Zweden. Tevens horen er diverse lokale wegen bij de route, deze lokale wegen leiden je naar diverse bezienswaardigheden op de eilanden.

De Lofoten behoren vanwege de prachtige en bijzondere natuur bij de topattracties van Noorwegen. Het is dan ook niet vreemd dat de route over de eilanden behoort tot de National Scenic Routes, dit zijn de 18 mooiste autoroutes van Noorwegen.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Het bijzondere van de roadtrip Lofoten is dat deze dwars over de grootste eilanden van de Lofoten gaat. Onderweg kom je langs verschillende plaatsen en zie je bovenal veel van de natuur op het eiland. Je ziet de vele bergen en prachtige bergtoppen en komt langs verschillende uitkijkpunten waar je kan genieten van het uitzicht 👀.

Langs een zijweg van de route ligt het openluchttheater Eggum dat jaarlijks veel toeristen trekt die daar de middernachtzon komen bewonderen. Het absolute hoogtepunt van de Lofoten en ook de route is Reinehalsen. Reinehalsen is gelegen bij dorp Reine en de berg Reinebringen. Het is de meest gefotografeerde plek op de Lofoten.

Meer van Noorwegen zien? Na de Lofoten kun je ook de roadtrip Andøya nemen, die over de archipel Vesterålen gaat. De Vesterålen worden gezien als het nog onbekende broertje van de Lofoten. Nog meer avontuur? Rij dan ook de roadtrip Senja!
 
Meer informatie over de route Lofoten