Laerdaltunnel in Noorwegen 🇳🇴

Noorwegen telt een groot aantal tunnels, waar je vaak prachtige rotswanden ziet. Het land telt ook bijzondere tunnels, zoals de Laerdaltunnel. Deze tunnel is 24,5 kilometer land en hiermee de langste autotunnel ter wereld. Een rit door de tunnel duurt ongeveer 20 minuten 🚗.
 

Waar ligt de Laerdaltunnel?

De Laerdaltunnel is gelegen tussen Aurland en Laerdal, in de provincie Vestland in Noorwegen. De gemeente Aurland is gelegen in de bekende Aurlandsfjord en de gemeente Laerdal is bekend vanwege de eeuwenoude dorpskern Laerdalsoyri.

De 24,5 kilometer lange tunnel is onderdeel van de snelweg E16 en zorgt voor een snelle doorgaande verbinding, wat sinds de opening van de tunnel weggebruikers veel tijdswinst oplevert. Voorheen moest het verkeer over de roadtrip Aurlandsfjellet 🏔️, die over de bergen gaat.
 

 

Algemene informatie over de Laerdaltunnel

De Laerdaltunnel is gelegen tussen Aurland en Laerdal, en onder het berggebied Aurlandsfjellet. Door dit berggebied loopt ook de gelijknamige roadtrip Aurlandsfjellet, wat officieel 1 van de mooiste routes van Noorwegen is.

In 1995 werd een start gemaakt met de realisatie van de Laerdaltunnel. De bouw heeft in totaal 5 jaar geduurd, in het jaar 2000 werd de tunnel geopend. Met een grote hoeveelheid explosieven is de weg door de berg aangelegd 💥. Tevens zijn er 3 brede en speciaal verlichte stopplekken en 15 punten waar verkeer kan keren. De tunnel is speciaal ontworpen met deze stopplekken om weggebruikers gefocust te houden. Onderweg zie je eenvoudig hoeveel kilometer je nog door de tunnel moet rijden, iedere kilometer is er namelijk een bord te zien met daarop de resterende afstand.

Als onderdeel van de snelweg E16, de route tussen Oslo en Bergen, is de Laerdaltunnel tolvrij.
 

Wat maakt de tunnel bijzonder?

Om meerdere reden is de Laerdaltunnel in Noorwegen bijzonder en de moeite waard om doorheen te rijden. Het is de langste autotunnel ter wereld, het heeft een speciaal design en de ligging van de tunnel is ook erg gunstig. Tussen Oslo en Bergen rij je al snel over de snelweg E16 en rij je dus door de Laerdaltunnel.

Daarnaast ligt de tunnel bij meerdere toeristische bezienswaardigheden, zoals de Aurlandsfjord met hierin het dorpje Flåm, de treinlijn Flåmsbana 🛤️, de roadtrip Aurlandsfjellet met hierbij uitkijkpunt Stegastein en meer. Ook vlakbij is de Naeroyfjord, dit is het smalste fjord van Noorwegen en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Aan de andere kant van de Laerdaltunnel ligt Laerdal, met hierin Laerdalsoyri en vlakbij de staafkerk van Borgund. Een stukje doorrijden naar de roadtrips Gaularfjellet en Sognefjellet 🚘 is ook mogelijk.
 
Meer informatie over de Laerdaltunnel