Roadtrip Jaeren in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Jaeren loopt langs de zuidwestkust van Noorwegen. Het laat een uniek stuk van de Noorse kustlijn zien, een deel dat anders is dan in andere delen van het land. Vanaf de weg heb je zicht op de prachtige zandstranden, waaronder het langste zandstrand van Noorwegen, en natuurlijk ook op de oceaan 🌊🐚.
 

Waar ligt de Jaeren?

De roadtrip is gelegen in de regio Jaeren, waar het ook de naam van draagt. Deze kuststreek is gelegen de in het zuidwesten van Noorwegen, in de provincie Rogaland. Het einde van de route ligt vlak onder de grote stad Stavanger.

De route begint in de plaats Ogna en eindigt in Bore, waarvandaan het ongeveer een half uur rijden is naar het centrum van Stavanger. Tussen Ogna en Bore passeert de route onder andere de plaatsen Vigrestad, Obrestad, Bryne en Kleppe.
 
Roadtrip Jaeren in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Jaeren

Met een lengte van 41 kilometer is de roadtrip Jaeren niet de langste toeristische roadtrip van Noorwegen, maar het is zeker één van de mooiste! Het biedt prachtig uitzicht op een uniek stuk kustlijn, die regelmatig meer tropisch zal ogen. De route is op wegenkaarten te vinden als de wegen 44 en 507 🚗.

De route begint in Ogna, waarna je al snel langs de vuurtoren van Kvassheim komt. Deze in 1912 in gebruik werd genomen en sinds 1990 niet meer wordt gebruikt. Tegenwoordig is er een klein museum met restaurant gevestigd in het complex.

Een hoogtepunt langs de route is de kerk van Verhaug, deze is namelijk gelegen langs de oceaan en is hierdoor een bijzonder plekje geworden. De eerste kerk op de plek dateert uit de 13e eeuw, de huidige kerk is gebouwd in 1905.

Roadtrip Jaeren wordt ook wel de strandroute genoemd, vanwege de vele stranden die je passeert 🏖️. Deze stranden zijn tegelijkertijd ook de bezienswaardigheden en zeker een reden om een stop te maken. Refnesstranda is een populair strand langs de route, waarvan een deel uit zandduinen bestaat en een ander deel uit kiezelstenen. Het strand van Orrestranda is bijna 5 kilometer lang en hiermee het langste zandstrand van heel Noorwegen. Langs de route ligt ook het populaire strand Borrestranda, dit is vooral een populair strand om te surfen en zwemmen.

De bijzondere kustroute behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen. In 2005 zijn 18 routes in het land uitgeroepen tot National Scenic Routes en voorzien van bijzondere uitkijkpunten en ook meerdere sanitaire voorzieningen. Roadtrip Jaeren behoort tot deze bijzondere wegen. De route kan worden gecombineerd met de National Scenic Route Ryfylke, die ten oosten van Stavanger ligt.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Noorwegen is een groot en uitgestrekt land, met een zeer uiteenlopend landschap. Om een goede indruk te krijgen van het land is het aan te raden om tijdens een rondreis meerdere gebieden te bezoeken. De kustroute Jaeren is hierbij een aanrader. Niet alleen vanwege de prachtige stranden en het zicht op de oceaan, maar ook vanwege het grote contrast met de hoge bergen 🏔️, diepe fjorden en gigantische watervallen.
 
Meer informatie over de route Jaeren