Roadtrip Helgelandskysten in Noorwegen 🇳🇴

Een rondreis door Noorwegen is niet compleet zonder de bijzondere en lange roadtrip Helgelandskysten. Met een lengte van 433 kilometer is het zelfs de langste route van Noorwegen! De route loopt langs een deel van de Noorse kustlijn en is ideaal voor een avontuurlijke roadtrip door het land. Onderweg zijn er naast de prachtige natuur ook diverse bezienswaardigheden en zijn er 6 overtochten met veerboten. Tijdens één van deze overtochten passeer je de geografische Poolcirkel! 😀
 

Waar ligt de Helgelandskysten?

De roadtrip Helgelandskysten is gelegen in de provincie Nordland in Noorwegen. Het is vernoemd naar de regio waar het gelegen is, namelijk Helgeland. De regio wordt vanwege de ligging ook gezien als de toegangspoort tot Noord-Noorwegen. De weg loopt van Holm naar Bodø en komt onderweg onder andere langs de plaatsen Brønnøysund, Sandnessjøen, Jektvik en Storvika. Een groot deel van de route loopt langs de kust 🌊.
 
Roadtrip Helgelandskysten in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Helgelandskysten

De bekende roadtrip Helgelandskysten is in totaal 433 kilometer lang en loopt van Holm naar Bodø. Op de wegenkaarten is de route te vinden als weg 17. De zijweg naar de Torghatten is te vinden als wegen 76, 778 en 7234 🚗.

Ondanks dat weg 17 een lange doorgaande route is, kan je niet aan één stuk doorrijden. In Noorwegen is het heel normaal dat je tijdens een route een overtocht moet maken met een veerboot. Bij deze honderden kilometers lange route moet dat in totaal 6 keer. Tijdens de overtocht Kilboghamn – Jektvik passeer je ook de Poolcirkel. Deze geografische lijn op de wereldkaart loopt onder andere door Scandinavië.

De roadtrip Helgelandskysten behoort tot de mooiste van Noorwegen, het is namelijk 1 van de 18 National Scenic Routes. Dit zijn officieel de mooiste routes, waarbij de overheid tevens zorgt voor extra uitkijkplatformen en sanitaire voorzieningen langs de weg 🚽.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De Helgelandskysten is bekend vanwege de ligging bij de kustlijn, met prachtig zicht op de oceaan en de overtochten met de veerboten. Tijdens de boottochten kan je vanaf het water genieten van het unieke landschap in de regio. Er zijn in de regio namelijk vele bergen 🗻, waaronder de bekende Torghatten, het gebergte de Zeven Zusters en de Lofotveggen. De Torghatten is wereldwijd bekend vanwege het gat in het midden van de berg. Met de auto kan je tot bij de berg komen, waarna het nog een eenvoudige wandeling is naar boven waar je door het gat kan wandelen.

Langs de meer dan 400 kilometer lange weg liggen diverse rustplaatsen en uitkijkplatformen waar je een stop kan maken en kan genieten van het geweldige uitzicht op de oceaan, bergen en de andere bijzondere natuur. Hoogtepunten van deze natuur zijn de bekende getijdestromen Saltstraumen en Godøystraumen, die vlakbij elkaar liggen en beiden direct langs de roadtrip zijn gelegen.

Maak je rondreis door Noorwegen groter en combineer de roadtrip Helgelandskysten met de route over de Lofoten, waar je vanuit Bodø eenvoudig de veerboot naar kan nemen ⛴️. vanuit Bodø kun je met de veerboot naar de Lofoten ⛴️. Na de Lofoten-archipel kun je ook gemakkelijk de routes Andøya en Senja nemen.
 
Meer informatie over de route Helgelandskysten