Roadtrip Havøysund in Noorwegen 🇳🇴

Maak je een rondreis door Noorwegen en ga je naar de Noordkaap? Vergeet de roadtrip Havøysund dan niet mee te pakken! De weg naar de vissersplaats is gelegen in het hoge noorden van Noorwegen en behoort tot de mooiste autoroutes van het land 🚘. De route loopt grotendeels langs de kust, wat zorgt voor een verbluffend uitzicht.
 

Waar ligt de route Havøysund?

De roadtrip Havøysund is vernoemd naar het eindpunt van de route, namelijk vissersplaats Havøysund. De route is gelegen in de provincie Troms og Finnmark in het hoge noorden van Noorwegen.

De regio is al honderden jaren bewoond, maar het aantal inwoners nam pas flink toe aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen vestigde zich een groot aantal vissers zich in Havøysund, waardoor de plaats uitgroeide tot een belangrijke vissersgemeenschap. De plaats is letterlijk het eindpunt van de route, omdat het bij de zee eindigt 🌊. Onderweg passeert de route de kleine dorpen Kokelv, Lillefjord, Latter, Slåtten, Snefjord, Krokelv en Bakfjord.
 
Roadtrip Havøysund in Noorwegen
 

Algemene informatie over de route Havøysund

De roadtrip Havøysund is 67 kilometer lang en ligt op het hoogste punt op 233 meter boven zeeniveau. Het is geen route door de bergen, wel zijn er diverse plekken waar je een prachtig wijds uitzicht hebt over de omgeving. Op wegenkaarten is de noordelijke route te vinden onder nummer 889.

De route naar Havøysund behoort officieel tot de mooiste autoroutes van Noorwegen. Het is in 2005 bestempeld tot 1 van de 18 National Scenic Routes 🚗. Deze routes staan bekend als hoogtepunten van het land en tonen het prachtige en diverse landschap en tellen meerdere bezienswaardigheden langs de route. Tevens zijn langs de routes sanitaire voorzieningen en uitkijkplatformen gerealiseerd. Vanaf deze uitkijkplatformen heb je een nog mooier uitzicht over diverse hoogtepunten van de route. De National Scenic Route Havøysund is de meest noordelijke toeristische route van Noorwegen.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De route is bijzonder vanwege het zeer gevarieerde landschap. Van rijden langs de Noordelijke IJszee tot langs kale rotsen en van dorpen tot fjorden. Het alleen het landschap is bijzonder, ook leven er in het gebied grote populaties rendieren en zeearenden. In de omgeving zijn overigens ook volop routes voor wandeltochten en om te fietsen 🚲.

Bij het hoge noorden van Noorwegen wordt al snel aan de Noordkaap gedacht. Het meest noordelijke punt van het Noorse vasteland ligt niet ver van de roadtrip Havøysund en kan dus zeker worden bezocht. Vanuit het dorp Havøysund kan je de veerboot nemen naar Honningsvåg, waar je vervolgens via de weg naar de Noordkaap kan rijden. En als je toch in het hoge noorden bent, waarom rij je dan niet nog iets naar het oosten en pak je de roadtrip Varanger mee? Deze route is de meest oostelijke National Scenic Route en brengt je langs een bijzondere kustlijn en langs prachtige natuur.
 
Meer informatie over de route Havøysund