Roadtrip Hardangervidda in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Hardangervidda gaat dwars over het grootste hoge bergplateau van Noord-Europa. De route bereikt niet alleen op het hoogste punt 1250 meter boven zeeniveau, het biedt ook prachtige valleien, hoge bergen, watervallen en uitzicht op gletsjers en fjorden. Een rondreis door Noorwegen is niet compleet zonder de roadtrip over bergplateau Hardangervidda 🏔️.
 

Waar ligt de Hardangervidda?

De Hardangervidda is het hoogste bergplateau van Noord-Europa en over het plateau ligt de snelweg 7. Een groot deel van deze weg is uitgeroepen tot toeristische route en heeft de naam Hardangervidda, naar het bergplateau, gekregen 🚗. Roadtrip Hardangervidda ligt ook bij het gelijknamige nationale park en verbindt de plaatsen Haugastøl in de provincie Viken en Eidfjord in de provincie Vestland. De provinciegrens ligt vlakbij de plaats Halne.
 
Roadtrip Hardangervidda in Noorwegen
 

Algemene informatie over de route Hardangervidda

De toeristische weg over bergplateau Hardangervidda is 67 kilometer lang en loopt van Haugastøl naar Eidfjord. Onderweg passeer je je uitgestrekte plateaus, prachtige valleien, bergmeren Sysenvatnet en Eidfjordvatnet en de bekende waterval Vøringsfossen. Ook zie je de prachtige en diverse flora en fauna, met hierbij bijzondere vogels en een grote populatie wilde rendieren 🦌.

Op wegenkaarten is de roadtrip Hardangervidda te vinden onder wegnummer 7. Het bijzondere van deze snelweg is niet alleen dat deze over het bergplateau gaat en op het hoogste punt op 1250 meter boven zeeniveau ligt, maar ook dat deze vlak langs de waterval Vøringsfossen komt en door smalle en steile vallei Måbødalen gaat. De route gaat ook door meerdere tunnels, waarvan één tunnel bijna 360 graden rond gaat.

De route over het grootste hoge bergplateau van Noord-Europa biedt een prachtig en afwisselend uitzicht 🏞️. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de weg bij de mooiste wegen van Noorwegen hoort. In het land zijn 18 routes die de titel National Scenic Route hebben gekregen, dit zijn officieel de mooiste routes van Noorwegen. De route Hardangervidda is één van deze routes. Vlakbij ligt de National Scenic Route Hardanger, die eenvoudig meegenomen kan worden tijdens een rondreis door Noorwegen. Rij bij eindpunt Eidfjord door over snelweg 7, die overgaat in snelweg 13. Je rijdt dan vanzelf naar Kinsarvik, waar de National Scenic Route Hardanger loopt.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Het meest bijzondere van de roadtrip Hardangervidda is dat deze over het gelijknamige bergplateau gaat en hiermee een hele andere blik op het Noorse landschap geeft. De route telt niet veel bezienswaardigheden, maar dat maakt de weg zeker niet minder mooi 🚘. Ieder seizoen ziet de omgeving rondom de weg er anders uit en ook in de winter is de weg begaanbaar, omdat deze snelweg sneeuwvrij wordt gehouden.
 
Meer informatie over de route Hardangervidda