Roadtrip Geiranger – Trollstigen in Noorwegen πŸ‡³πŸ‡΄

De roadtrip Geiranger – Trollstigen brengt je langs twee hoogtepunten van Noorwegen, namelijk de bekende Geirangerfjord en de bijzondere Trollstigen. Tijdens een reis naar Noorwegen mag je deze bezienswaardigheden niet overslaan, het mooie is dat deze eenvoudig te bezoeken zijn tijdens een rondreis door Noorwegen πŸš—.
 

Waar ligt de roadtrip Geiranger – Trollstigen?

De bekende Geirangerfjord, met hierin de plaats Geiranger, en de Trollstigen zijn beiden gelegen in de Noorse provincie MΓΈre og Romsdal. Deze provincie ligt in het westen van het land. De route tussen de bezienswaardigheden is ook prachtig en hierdoor is de toeristische route Geiranger – Trollstigen ontstaan.
 
Roadtrip Geiranger - Trollstigen in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Geiranger – Trollstigen

De roadtrip Geiranger – Trollstigen is in totaal 104 kilometer lang en loopt van Langvatnet naar Sogge Bru. Op wegenkaarten is deze weg terug te vinden onder nummer 63. Het mooie van deze route is dat het de diversiteit van het Noorse landschap goed laat ervaren, zo rij je door bergen, daal je af naar de Geirangerfjord en ga je met de veerboot ⛴️. Het hoogste punt van de route ligt op 1038 meter boven zeeniveau. Vanwege de prachtige route en de bezienswaardigheden is de weg uitgeroepen tot National Scenic Route. Hiermee is het officieel 1 van de 18 mooiste routes van Noorwegen.

Van oktober tot mei zijn delen van de roadtrip Geiranger – Trollstigen afgesloten. Er valt dan te veel sneeuw, waardoor de weg niet begaanbaar is β›„. Het gaat om de trajecten Langvatnet-Geiranger en de Trollstigen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de trajecten eerder sluiten of weer open gaan. De beste periode om de roadtrip te doen is dan ook tussen mei en oktober.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De route is vernoemd naar de twee grootste hoogtepunten van de route, namelijk de Geirangerfjord en de Trollstigen. De Geirangerfjord is één van de bekendste fjorden van de wereld en staat zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De 15 kilometer lange fjord trekt jaarlijks vele toeristen, die onder andere voor de bijzondere watervallen komen. In de fjord zijn onder andere de Zeven Zusters, Bruidssluier en Aanbidder te zien. In de fjord ligt de plaats Geiranger, een klein dorpje waar het vooral draait om het toerisme 🧳.

De Trollstigen is een bijzondere bergweg waar je in 11 haarspeldbochten van bovenaan de berg naar de vallei rijdt, of vanuit de vallei naar boven. De huidige weg is in 1936 geopend en heeft een gemiddelde stijging van 9 procent. Tijdens een rondreis door Noorwegen mag deze uitdagende en prachtige weg niet ontbreken πŸš™! Bij de plaats Geiranger is er overigens ook een steile weg met 11 haarspeldbochten, deze is ook onderdeel van weg 63.

De roadtrip Geiranger – Trollstigen staat vooral in het teken van de Geirangerfjord en Trollstigen, wat ook de grootste hoogtepunten van de route zijn. Langs de weg zijn er meerdere uitkijkpunten πŸ‘€ zoals Flydalsjuvet en Ørnesvingen, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Geirangerfjord. Bij de Trollstigen is er ook een uitkijkplatform, waarvandaan je goed alle haarspeldbochten van de bijzondere weg ziet. Wil je de Geirangerfjord eens van een andere kant zien, maak dan een zijweg naar het bijzondere uitkijkpunt Dalsnibba!

Zin in een grotere roadtrip? Dichtbij is de Gamle Strynefjellsvegen, een oude route waar de weg zelf de belangrijkste attractie is. De route is een paar kilometer verwijderd van het begin/einde van de Geiranger – Trollstigen.
 
Meer informatie over de route Geiranger – Trollstigen