Roadtrip Gaularfjellet in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Gaularfjellet wordt gezien als één van de best bewaarde geheimen van Noorwegen. De bergweg is niet bekend, maar wel ontzettend mooi. Tevens zijn er vele watervallen in het gebied te vinden. Het is geen doorgaande route, het heeft namelijk twee vertakkingen.
 

Waar ligt de Gaularfjellet?

De route is gelegen in het berggebied Gaular, waar de route ook naar vernoemd is. De roadtrip Gaularfjellet loopt van Balestrand naar Sande en Moskog en is gelegen in de provincie Vestland. Bij Balestrand begint de route bij de veerboot, uiteraard kan de route ook in andere richting worden gereden. Balestrand is gelegen in de Sognefjord, wat met een lengte van 204 kilometer de langste fjord is van Noorwegen.

De Gaularfjellet ligt ook vlakbij Nationaal Park Jostedalsbreen. In de omgeving liggen meerdere toeristische routes, waaronder de Aurlandsfjellet 🚗. Tijdens een rondreis door Noorwegen kunnen meerdere routes makkelijk worden gecombineerd, waardoor een avontuurlijke roadtrip ontstaat langs de hoogtepunten van Noorwegen.
 
Roadtrip Gaularfjellet in Noorwegen
 

Algemene informatie over de Gaularfjellet

De roadtrip Gaularfjellet is in totaal 114 kilometer lang en loopt van Balestrand naar Eldalsosen, waar de route splitst in de routes naar Sande en Moskog. Vanuit beide plaatsen is het mogelijk om door te rijden naar het andere eindpunt, om vervolgens weer over de Gaularfjellet te rijden. Op die manier maak je een cirkel en rij je de gehele Gaularfjellet. Op wegenkaarten zijn de wegen van de Gaularfjellet te vinden onder de nummers 613 en 610.

De wegen hebben een lange historie, terwijl deze er nog niet heel lang liggen. Al halverwege de 19e eeuw wilde men een weg aanleggen door het berggebied ⛰️, er werd dan ook in 1853 een aanvraag ingediend om de aanleg te bekostigen. Het duurde tot 1938 voordat de weg er uiteindelijk lag. De jaren na de opening was het een belangrijke weg voor reizigers en transporten, tegenwoordig is het een toeristische route.

De Gaularfjellet loopt langs de rivier Gaularvassdraget, een rivier met meerdere waterlopen, watervallen en stroomversnellingen. Bekende watervallen zijn de Eikelandsfossen, Vallestadfossen (meerdere watervalletjes met een totale hoogte van 90 meter) en Likeholefossen (met een brug over de waterval!). Alle watervallen zijn te bezoeken. Er is zelfs een 21 kilometer lang wandelpad 🚶, de Fossestien. Dit wandelpad gaat langs 14 watervallen en 7 meren. De wandelroute is adembenemend en het is uiteraard ook mogelijk om een deel van de route te lopen.

In de wintermaanden is de roadtrip Gaularfjellet afgesloten tussen Mel en Mjell. Doorgaans is de afsluiting van december tot eind april, maar afhankelijk van de sneeuw kan het ook eerder of later.

De Gaularfjellet behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen, het is namelijk 1 van de 18 National Scenic Routes. In de regio liggen ook de National Scenic Routes Aurlandsfjellet en Sognefjellet. Tijdens een roadtrip kunnen deze gecombineerd worden om een grote route te vormen. Vergeet hierbij niet om de Laerdaltunnel mee te pakken, dit is de langste autotunnel ter wereld en ligt letterlijk onder de Aurlandsfjellet. De tunnel gaat namelijk door de berg en de toeristische route er overheen. De Aurlandsfjellet wordt ook wel de Sneeuwweg genoemd, omdat er het hele jaar sneeuw te zien is ❄️.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Het zijn de vele watervallen die de roadtrip Gaularfjellet het meest bijzonder maken. Stap uit de auto en wandel bij één van de rustplaatsen naar een waterval of wandel het pad Fossestien, waarbij je langs 14 watervallen komt. Het fijne van de Gaularfjellet is tevens dat de route niet heel bekend en hierdoor toeristisch is 🚘.

Vergeet tijdens het rijden van de bergweg niet om te stoppen bij uitkijkpunt Utsikten, vanaf het uitkijkpunt heb je een geweldig uitzicht op de Vetlefjord, de weg en de vele bergtoppen in de omgeving.
 
Meer informatie over de route Gaularfjellet