Roadtrip Gamle Strynefjellsvegen in Noorwegen 🇳🇴

Bij de roadtrip Gamle Strynefjellsvegen is de route zelf de bezienswaardigheid. De eeuwenoude weg verbindt West-Noorwegen met het oosten van Zuid-Noorwegen en trekt jaarlijks vele toeristen die over de oude maar prachtige route willen rijden. Vroeger was het de enige weg tussen beide gebieden. De route is ook populair bij fietsers.
 

Waar ligt de Gamle Strynefjellsvegen?

De Gamle Strynefjellsvegen is gelegen in twee regio’s, namelijk in West-Noorwegen en Zuid-Noorwegen. Hiermee ligt de weg ook in twee provincies, dit zijn de provincies Vestland en Innlandet. De provinciegrens ligt bij het meer Langvatnet, waar de weg langs gaat.

De roadtrip Gamle Strynefjellsvegen is de verbinding tussen Videsaeter en Grotli en is niet geschikt voor auto’s met caravan. Het rijden van de eeuwenoude toeristische route moet je echt met een auto doen 🚗, bij de aanleg van de eeuwenoude weg met bochten is nooit rekening gehouden met caravans.

Je roadtrip kan je eenvoudig langer en spectaculairder maken door ook de route Geiranger – Trollstigen te rijden, deze ligt vlakbij de Gamle Strynefjellsvegen. Die route gaat door de bekende Geirangerfjord en over de Trollstigen. Ook de Sognefjellet ligt vlakbij, zo kan je eenvoudig een grotere roadtrip maken!
 
Roadtrip Gamle Strynefjellsvegen in Noorwegen
 

Algemene informatie over roadtrip Gamle Strynefjellsvegen

De route Gamle Strynefjellsvegen is in totaal 27 kilometer lang en draait om een eeuwenoude bergweg ⛰️. Waar het vroeger de enige verbinding was tussen West- en Zuid-Noorwegen, is het tegenwoordig een toeristische route. Doorgaand verkeer kan tegenwoordig van andere en bredere wegen gebruik maken. De eeuwenoude weg is in 1894 opgeleverd en bestaat uit meerdere oude bruggen. Langs de weg zie je tevens hand gemetselde muurtjes en rijen wachtstenen, die dienen als vangrail. Bijzonder is ook dat langs de weg nog stenen platen te vinden zijn, vroeger werden deze gebruikt door reizigers als plek om te overnachten.

De route loopt door de bergen en ligt op het hoogste punt op 1139 meter boven zeeniveau. De natuur langs de weg is werkelijk prachtig, aangeraden wordt om deze in het najaar te rijden wanneer de natuur de herfstkleuren aan heeft genomen. Noorwegen staat mede bekend om de vele watervallen, ook deze zijn langs de weg te vinden. De bekende watervallen Øvstefossen en Videfossen zijn zeker een aanrader om even bij te stoppen.

De 27 kilometer lange eeuwenoude weg is op wegenkaarten te vinden als weg 258. In de wintermaanden is het niet mogelijk om over de weg te rijden, deze is namelijk afgesloten vanwege de vele sneeuwval in het gebied ❄️. Doorgaans is dit van oktober tot juni, maar het is afhankelijk van het weer wanneer de weg dicht gaat en later weer open kan.

Het is niet gek dat de roadtrip Gamle Strynefjellsvegen tot de mooiste routes van Noorwegen behoort. Het heeft zelfs de status van National Scenic Route, waarmee het officieel 1 van de 18 mooiste routes van het land is.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

De roadtrip Gamle Strynefjellsvegen is niet alleen bijzonder omdat het één van de oudste wegen van Noorwegen is, wat zichtbaar is met de oude bruggen en andere bouwwerken, maar ook vanwege de prachtige natuur. De weg gaat door de bergen, langs bijzondere watervallen en ligt vlakbij het dorp Hjelle. Dit dorp ligt aan het einde van de Hjelledalen-vallei, aan met meer Strynsvatnet.

De bijzondere route is niet alleen populair bij automobilisten en motorrijders, ook fietsers rijden graag over de route 🚲. Hun wordt wel aangeraden om de route niet tijdens het hoogseizoen te rijden of dan vooral in de ochtend- of avonduren. Dan is er minder verkeer op de route en kunnen zij ook veiliger fietsen.

Ook de ligging van de route is bijzonder, het ligt namelijk vlakbij de National Scenic Routes Geiranger – Trollstigen en de Sognefjellet. Maak je rondreis door Noorwegen compleet en zie meer van dit prachtige land door de routes met elkaar te combineren.
 
Meer informatie over de route Gamle Strynefjellsvegen