Roadtrip Aurlandsfjellet in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Aurlandsfjellet mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Noorwegen. Niet alleen omdat de route prachtig is, maar ook vanwege de ligging bij de Aurlandsfjord, het dorpje Flåm en de beroemde spoorlijn Flåmsbana 🚞. Daarnaast ligt de Naeroyfjord ook heel vlakbij, die fjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kortom: Een reis naar Noorwegen is niet compleet zonder de Aurlandsfjellet en de directe omgeving.
 

Waar ligt de Aurlandsfjellet?

De route is gelegen door berggebied Aurlandsfjellet, waar de route ook de naam van heeft gekregen 🏔️. Ook wordt de route Aurlandsvegen of Snøvegen (vertaald: Sneeuwweg) genoemd. Het berggebied ligt tussen de Aurlandsfjord aan de ene kant en het dal Laerdalen aan de andere kant.

De weg Aurlandsfjellet verbindt de dorpen Aurlandsvangen en Laerdalsøyri met elkaar over de berg. De bijzondere bergweg is gelegen in de provincie Vestland en is één van de vele hoogtepunten die de regio telt.
 
Roadtrip Aurlandsfjellet in Noorwegen
 

Algemene informatie over de roadtrip Aurlandsfjellet

De roadtrip Aurlandsfjellet loopt tussen Aurlandsvangen door het berggebied Aurlandsfjellet naar Laerdalsøyri. De bergroute is in totaal 48 kilometer lang en staat ook bekend als de ‘Sneeuw Weg’, omdat er het hele jaar sneeuw langs de route te vinden is. Het hoogste punt van de route ligt op 1306 meter boven zeeniveau, op de hoogste punten ligt er ook in de zomer nog sneeuw ❄️⛄. Op wegenkaarten is de route te vinden onder wegnummer 5627.

Tot het jaar 2000 was de bergweg Aurlandsfjellet een belangrijke route. De bergweg is in 1967 officieel geopend, maar al vele jaren werd het pad door het berggebied gebruikt. In het jaar 2000 werd de langste autotunnel ter wereld, de Laerdaltunnel, geopend. Deze 24,5 kilometer lange tunnel gaat door de berg en vormt een snelle en kortere verbinding tussen de Aurlandsfjord en Laerdalen. De bergweg was hierdoor niet meer nodig als doorgaande weg en is uitgegroeid tot een ware toeristische trekpleister. Een rit over de berg kan makkelijk worden gecombineerd met een rit door de berg. Rij over de Aurlandsfjellet naar de andere kant en via de Laerdaltunnel terug 🚗.

De bergweg is niet het hele jaar door open. De route staat ook bekend als Snøvegen omdat er zelfs in de zomer sneeuw ligt. In de winter valt er echter zoveel sneeuw dat de route moet worden afgesloten. Doorgaans is de route tussen eind oktober en begin juni afgesloten tussen uitkijkpunt Stegastein en Vedagaugane. Vanaf beide zijden is een deel van de route wel begaanbaar. Het bekende uitkijkpunt Stegastein, dat adembenemend uitzicht biedt over de Aurlandsfjord, blijft bereikbaar vanuit Aurlandsvangen.

De roadtrip Aurlandsfjellet behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen, het is namelijk 1 van de 18 National Scenic Routes. De Noorse overheid heeft 18 toeristische routes deze titel gegeven en gezorgd voor bijzondere uitkijkpunten en sanitaire voorzieningen langs de routes.
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Niet alleen de prachtige omgeving, bergmeren en sneeuw maken de Aurlandsfjellet bijzonder. Ook de ligging van de bergweg zorgt ervoor dat het jaarlijks vele toeristen trekt. De Aurlandsfjellet ligt namelijk tussen de Aurlandsfjord en Laerdalen.

De Aurlandsfjord is een zijarm van de bekende Sognefjord. In de zij-arm ligt het toeristische dorp Flåm, dat jaarlijks veel toeristen trekt vanwege de steile en bijzondere treinlijn Flåmsbana. Het dorp is ook een populaire bestemming voor cruiseschepen. In de fjord en langs de Aurlandsfjellet ligt ook uitkijkpunt Stegastein, één van de bekendste en mooiste uitkijkpunten ter wereld. Alsof dat niet genoeg is ligt aan de andere kant van de bergen de Naeroyfjord, deze fjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ook de vallei Laerdalen trekt jaarlijks veel toeristen, voornamelijk vanwege Laerdalsøyri. In het dorp staan houten huizen uit de 16e en 17e eeuw. Iets verder is ook de staafkerk van Borgund gelegen, deze is in de 12e eeuw gebouwd en één van de best bewaarde staafkerken van het land. Tussen de Aurlandsfjord en Laerdalen ligt tevens de Laerdaltunnel 🚘, de langste autotunnel ter wereld.

Tot slot liggen er in de buurt van de roadtrip Aurlandsfjellet ook andere National Scenic Routes, waardoor deze makkelijk gecombineerd kunnen worden tot een grotere roadtrip tijdens een rondreis door Noorwegen. Vlakbij liggen de Gaularfjellet en Sognefjellet.
 
Meer informatie over de route Aurlandsfjellet