Roadtrip Atlantic Road (Atlanterhavsvegen) in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Atlantic Road is wereldwijd één van de bekendste wegen voor het maken van een roadtrip 🚘. Tijdens een rondreis door Noorwegen is deze weg dan ook zeker een aanrader. De weg staat internationaal bekend als de Atlantic Road, maar heet officieel Atlanterhavsvegen. De route is bekend om de 8 bruggen, waardoor het misverstand is ontstaan dat het stuk met de bruggen de gehele route is. De Atlantic Road is echter een stuk langer.
 

Waar ligt de roadtrip Atlantic Road?

De Atlantic Road is in totaal 36 kilometer lang en gelegen in het westen van Noorwegen, in de provincie Møre og Romsdal. De weg vormt een verbinding tussen Bud en Kårvåg. De bekende plaatsen Molde en Kristiansund liggen vlakbij de bekende roadtrip route 🚗.
 
Roadtrip Atlantic Road in Noorwegen
 

Algemene informatie over de roadtrip Atlantic Road

De Atlanterhavsvegen, in het Nederlands de Atlantische weg, is 36 kilometer lang en is een doorgaande route tussen de Noorse plaatsen Bud en Kårvåg. De route is uitgeroepen tot National Scenic Route, waarmee het 1 van de 18 mooiste routes in Noorwegen is. Op wegenkaarten is de route te vinden onder de wegnummers 235, 238, 663, 242 en 64.

De weg loopt langs de Noorse kust en komt heel dichtbij het water 🌊. Het hoogste punt van de route ligt slechts 30 meter boven zeeniveau. Waar veel water en eilanden zijn, zijn bruggen nodig. Het zijn ook de bruggen waar de roadtrip Atlantic Road bekend om staat. Op een stuk van ruim 8 kilometer liggen in totaal 8 bruggen achter elkaar. Door de vele bruggen ontstaat een unieke en golvende route, ideaal voor een roadtrip door Noorwegen. De bekendste en hoogste brug is de Storseisundbrug, die 23 meter hoog is en tevens een bocht is in de route. Daarnaast is het met een lengte van 260 meter ook de langste brug.
  

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Het is de ligging van de route en de bruggen die de Atlantic Road bijzonder maken. Je rijdt heel dicht bij de oceaan en op een stormachtige dag slaat het oceaanwater ook op de wegen.

Jaarlijks trekt de roadtrip Atlantic Road, ook wel Atlanterhavsvegen genoemd, vele toeristen. Het is ook niet voor niks door The Guardian uitgeroepen tot de mooiste toeristenroute van de wereld 🚗. De Noren zijn iets bescheidener, zij vinden het de op één na mooiste weg van het land. De Trollstigen vinden zij mooier. Wel is de weg uitgeroepen tot de Noorse constructie van de eeuw.
 
Meer informatie over de route Atlantic Road