2x toeristische routes in het hoge noorden van Noorwegen 🇳🇴

Het hoge noorden van Noorwegen heeft iets magisch over zich heen. Veel mensen denken bij het hoge noorden direct aan de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Europa. Het ‘einde’ van het land biedt echter veel meer moois.

De Noordkaap is gelegen vlakbij de plaats Honningsvåg op het Noorse eiland Magerøya. Het staat bekend als het meest noordelijke punt van Europa, maar is dit eigenlijk niet. Het noordelijkste puntje van het vaste land ligt namelijk ongeveer 1,5 kilometer verderop ↗️. De landtong Knivskjelodden, ook op het eiland Magerøya, steekt ruim een kilometer verder de zee in. Dit punt is overigens alleen te bereiken met een wandeling van 9 kilometer.

Wanneer je een bezoek brengt aan de Noordkaap (en wellicht het echte noordelijkste puntje), combineer dan je rondreis direct met 2 prachtige roadtrips 🚗. Vlakbij liggen 2 National Scenic Routes, wat officieel de mooiste routes van Noorwegen zijn.
 

De noordelijke route Havøysund

De route Havøysund is 67 kilometer lang en loopt van de plaats Kokelv naar eindpunt Havøysund. Deze vissersplaats ligt aan de rand van de oceaan en biedt een prachtig uitzicht. Daarnaast kan je vanuit Havøysund met de boot naar Honningsvåg, om door te rijden naar de Noordkaap.

De route staat garant voor een prachtig landschap met rotsen en natuurlijk de Noordelijke IJszee 🌊. In het bijzondere en kale landschap kom je hoogstwaarschijnlijk ook kuddes rendieren tegen en kan je zeearenden door de lucht zien vliegen.

Meer over de route Havøysund
 

De kustroute Varanger

De route Varanger loopt langs de noordoostkust van het gelijknamige schiereiland, wat tegelijkertijd het laatste schiereiland aan de Noorse kust is. Onderweg heb je uitzicht op de oceaan, bijzondere bergen 🏔️, eilanden en fjorden. Het landschap ziet er daarnaast anders uit dan bijvoorbeeld in het westen van het land, wat ruim 2000 kilometer verderop ligt. De route is in totaal 160 kilometer lang en loopt van Varangerbotn naar Hamningberg. Hamningberg is een verlaten vissersdorp, wat een erg bijzondere sfeer geeft. Het geeft ook goed de indruk van een oud Noors vissersdorp. Het dorp is in de wintermaanden niet te bezoeken, dan is het laatste deel van de Varanger-route afgesloten vanwege de vele sneeuwval ❄️.

Meer over de route Vanager