5x korte en prachtige roadtrips in Noorwegen πŸ‡³πŸ‡΄

Noorwegen is een perfect land om een citytrip te maken, maar vooral om de natuur in te gaan. Het maken van roadtrips is een ideale manier om deze natuur te zien en langs vele hoogtepunten te rijden. Het bijzondere van Noorwegen is dat het landschap zeer snel wisselt. Het ene moment rij je door een diep fjord, om vervolgens langs krachtige watervallen te rijden en naar een hoge bergweg gaat. Het komt ook regelmatig voor dat je onderaan een berg een tunnel inrijdt en boven uit de tunnel komt. Laat je verwonderen door Noorwegen en maak een rondreis door dit prachtige land πŸš—.

Noorwegen telt vele prachtige routes, maar er zijn er slechts 18 de allermooiste. Deze routes hebben de titel National Scenic Routes. De 5 korte routes hiervan zetten we op een rij. De routes zijn korter dan 50 kilometer en staan op rij van klein naar groter: ⬇️
 

Gamle Strynefjellsvegen – 27 kilometer

De Gambe Strynefjellsvegen is de korte National Scenic Route en waar bij andere routes de roadtrip in het teken staat van de natuur, draait hier alles om de weg zelf πŸ”οΈ. De Gamle Strynefjellsvegen is namelijk een eeuwenoude weg, waarbij je onderweg oude bruggen, overnachtingsplekken en andere oude bouwwerken passeert. De route ligt in de omgeving van de Geirangerfjord en de National Scenic Route Geiranger – Trollstigen en kan dus met deze bezienswaardigheden worden gecombineerd.

Lees meer over de Gamle Strynefjellsvegen
 

Atlantic Road – 36 kilometer

De Atlantic Road is internationaal bekend en is één van β€˜s werelds mooiste toeristische routes. Het is voornamelijk bekend vanwege een 8 kilometer lang stuk met 8 bruggen, waar je vlak langs en over de oceaan rijdt 🌊. Een veelgemaakte fout is dan ook dat wordt gedacht dat de route slechts 8 kilometer lang is. De Atlantic Road is 36 kilometer lang en biedt ook meerdere uitkijkpunten om te genieten van het uitzicht op het Noorse landschap en de oceaan.

Lees meer over de Atlantic Road
 

Jaeren – 41 kilometer

Als je aan Noorwegen denkt, dan denk je waarschijnlijk vooral aan fjorden. De kustroute Jaeren laat een hele andere kant van het Scandinavische land zien. De route Jaeren is 41 kilometer lang en loopt langs de zuidwestkust van het land, onder andere langs het langste zandstrand van Noorwegen ⛱️. De route eindigt vlakbij de stad Stavanger en een roadtrip is dus makkelijk te combineren met een bezoek aan de stad.
Lees meer over de route Jaeren
 

Aurlandsfjellet – 47 kilometer

De Aurlandsfjellet is gelegen bij de Aurlandsfjord, dat jaarlijks duizenden toeristen trekt voornamelijk vanwege de treinlijn FlΓ₯msbana. De route is 47 kilometer lang en loopt vanuit de fjord over de bergen naar het dal Laerdalen. Aan het begin van de Aurlandsfjellet ligt uitkijkplatform Stegastein, wereldwijd bekend vanwege de mooie architectuur en het adembenemende uitzicht wat het biedt over de Aurlandsfjord. De route is verder bekend omdat er het hele jaar door sneeuw te vinden is. Het wordt ook wel de Snow Road genoemd β˜ƒοΈπŸ”οΈ.

Lees meer over de Aurlandsfjellet
 

Valdresflye – 49 kilometer

Ooit was de Valdresflye een belangrijke verbinding door de bergen tussen zuid en noord, tegenwoordig is de 49 kilometer lange weg vooral een toeristische route. De route door het berggebied is populair omdat het langs het Gjende-meer komt, er in de regio vele prachtige wandelroutes zijn en omdat er veel wilde dieren in het gebied leven. De route is ideaal om rendieren en vogels te spotten πŸ‘€, de meeste zijn namelijk al vanaf de weg zichtbaar.

Lees meer over de Valdresflye