Dit zijn officieel de 18 mooiste routes van Noorwegen ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ด

Noorwegen is al jarenlang een gewilde bestemming voor reizigers. Het land is ideaal voor een stedentrip, om naar eilanden te trekken, de natuur te zien en om een avontuurlijke roadtrip te maken. Tijdens een rondreis door Noorwegen wil je natuurlijk de hoogtepunten van het land zien en daarvoor moet je bij de 18 mooiste routes van Noorwegen zijn.
 

Wat zijn de National Scenic Routes?

De Noorse overheid is in de jaren โ€˜90 een pilot gestart om verschillende routes in het land een speciale titel te geven. Daarnaast werden de routes nog aantrekkelijker gemaakt voor toeristen door het realiseren van sanitaire voorzieningen en uitkijkplatformen waar extra van het uitzicht kan worden genoten.

In 2005 is de succesvolle pilot omgezet in de start van de National Scenic Routes. Verspreid over het land kregen 18 routes de titel National Scenic Route, waarmee zij dus officieel de mooiste routes van Noorwegen zijn. De routes laten ieder het diverse landschap zien en brengen je langs allerlei hoogtepunten ๐Ÿ”๏ธ. De afgelopen jaren zijn de routes voorzien van verschillende rustplaatsen, voorzieningen en uitkijkplatformen. Ook zijn er nog meer plannen voor de routes!
 

Wat zijn de 18 mooiste routes?

De 18 National Scenic Routes liggen verspreid van zuid tot het uiterste noorden van Noorwegen. De meeste routes liggen in het westen van het land, verschillende liggen hier zelfs vlakbij elkaar. Die routes zijn dan ook eenvoudig met elkaar te combineren tot een grote roadtrip.

Dit zijn de 18 mooiste routes van zuid naar noord:


 

Verschillen de National Scenic Routes erg van elkaar?

De National Scenic Routes zijn niet met elkaar te vergelijken, behalve dan dat deze 18 routes officieel de mooiste routes van Noorwegen zijn. Waar de ene route langs diverse mooie stranden gaat ๐Ÿ–๏ธ, gaat een andere route weer over een hoog bergplateau of een hoge bergpas ๐Ÿ—ป. Ook zijn er een eeuwenoude route, een weg die vlak langs en over de oceaan gaat, over de mooiste eilandengroep van Noorwegen en in het uiterste oosten van Noorwegen ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ป.