Roadtrip Andøya in Noorwegen 🇳🇴

De roadtrip Andøya is perfect voor iedereen die op zoek is naar een avontuurlijke roadtrip tijdens een rondreis door Noorwegen 🚗. Deze route is gelegen op het gelijknamige eiland Andøya, in de eilandengroep Vesterålen. De Vesterålen wordt gezien als het nog onbekende zusje van de Lofoten. Ook op de Lofoten ligt een prachtige roadtrip route. Vanwege de ligging kunnen beide routes makkelijk worden gecombineerd, zodat je nog meer ziet van het adembenemende Noorwegen!
 

Waar ligt de route Andøya?

De route is gelegen op het eiland Andøya, waar het ook naar vernoemd is. Andøya is één van de grootste eilanden van de archipel Vesterålen. De eilandengroep is gelegen in de provincie Nordland in Noord-Noorwegen. De route loopt van Bjørnskinn naar Andenes, waar de veerboot genomen kan worden naar het eiland Senja ⛴️.

De archipel Vesterålen is een prachtig stuk Noorwegen. Het heeft veel weg van de Lofoten, maar is een stuk minder toeristisch. De eilandengroep bestaat uit 4 grote eilanden en ruim 1300 kleine eilanden. De eilanden staan bekend om de prachtige natuur met hoge bergen, de fjorden waaronder de Trollfjord en het dierenleven. Voor vogelspotters is het een prachtig gebied, bij het dorp Bleik (waar de route langs komt) liggen bijvoorbeeld vogelkliffen voor de kust. Op deze kliffen leven meer dan 40.000 papegaaiduikers en een grote groep zeearenden.
 
Roadtrip Andøya in Noorwegen
 

Algemene informatie over de roadtrip Andøya

De roadtrip Andøya is in totaal 58 kilometer lang en ligt op het hoogste punt op 65 meter boven zeeniveau. De route gaat ook niet door bergen, maar biedt hier wel een goed uitzicht op 🗻. Op wegenkaarten is de route te vinden onder de nummers 7698 en 7702.

Het eiland Andøya en de Vesterålen behoren tot de hoogtepunten van Noorwegen. De toeristische route brengt je langs de hoogtepunten van de omgeving en geeft een goede indruk van hoe de archipel is. De route is ook officieel één van de mooiste van Noorwegen, het is namelijk 1 van de 18 National Scenic Routes. Dit zijn de mooiste routes van Noorwegen.

De National Scenic Route Andøya is eenvoudig uit te breiden tot een grotere roadtrip. Rij eerst de National Scenic Route Lofoten, om vervolgens de roadtrip Andøya te rijden. Vanuit het eindpunt Andenes kan je in de zomermaanden de veerboot nemen naar het eiland Senja, waar ook een National Scenic Route ligt. Zo combineer je 3 van de mooiste routes van Noorwegen tot een avontuurlijke en adembenemende roadtrip!
 

ReizenReizen

 

Wat maakt de route bijzonder?

Het zijn voornamelijk het landschap en het dierenleven die Andøya bijzonder maken voor het maken van een roadtrip 🚘. De kustlijn met zicht op de oceaan, bergen, kliffen en dorpjes zorgen voor een afwisselend zicht. De omgeving is perfect geschikt om eens een wandeling te maken op een strand, natuurreservaat of de bergen.

Voor vogelspotters is de Vesterålen een heus paradijs, met als hoogtepunt de vogelkliffen bij het dorp Bleik. Vanaf de rustplaats Kleivodden heb je uitzicht op het eiland Bleiksøya. Op de kliffen van dat eiland leven ruim 40.000 papegaaiduikers en tevens een grote groep zeearenden 🦅. In de zomermaanden zijn de vogelkliffen ook te bezoeken.

Iets anders bijzonders langs de route is een ruimtevaartbasis . Bij Andenes ligt Andøya Space 🚀. De basis is nog steeds in gebruik en hiermee de enige werkende basis in heel Europa. Een deel van Andøya Space is te bezoeken, waar onder andere naar tentoonstellingen over de ruimtevaart en het Noorderlicht kan worden gekeken. De roadtrip Andøya biedt niet alleen de prachtige natuur en het dierenleven van Noorwegen, maar ook allerlei andere bijzonderheden!
 
Meer informatie over de route Andøya